Marrakech

Lieve mensen,
 
Bij deze mijn Marrakech BLOG.
Where to begin…. Onze Marrakesh trip was een rollercoaster. Ik zal bij het begin beginnen:
 
We hadden enorm veel zin in onze 6 daagse trip naar Marrakech. In de periode ervoor waren er veel mensen naar toe geweest en de foto’s waren zó mooi! Een gevalletje schijn bedriegt in ons geval…
We kwamen aan en werden gelijk opgelicht bij de wisselkoers balie. Ze gaven aan dat we beter een soort van pinpas konden kopen die we in Marokko en nog wat andere landen konden gebruiken. Dat pasje alleen kostte al 45 euro… wat ze er even bij vergeten was te vertellen. Toen was alles al geregeld en konden we niet meer terug. Met het hele pasje nooit meer iets gedaan natuurlijk.
 
MARRAKECH IS EEN DOOLHOF
We hadden al begrepen dat Marrakesh een doolhof was van kleine straatjes, dus onze Riad (een klein Marrokaans hotel in de stad) was nog niet zo gemakkelijk te vinden.
Op een gegeven moment waren we echt het spoor bijster en hadden elke hoek al zo’n drie keer gezien…
 
Toen kwam er een goed Engels sprekende jongen naar ons toe gerend, hij liep hand en hand met een blanke meid dus hadden (beetje vooroordeel) niet gelijk het idee dat hij op geld uit was.
Hij vroeg waar we heen moesten, wij legde het uit en hij trok letterlijk onze koffers uit onze handen om ons de weg te wijzen. Hij riep naar een andere jongen op straat die opeens ook een van onze koffers achter zich aan zeulde.
 
EN JA HOOR,  eenmaal bij onze Riad aangekomen vroegen ze om geld. Dus ik zeg lachend: “ja dat dacht ik al, dat het niet alleen was om aardig te zijn“. Ik moet er wel aan toevoegen dat we het zonder hun waarschijnlijk nooit gevonden zouden hebben. Dus ik gaf ze 2 euro, daar waren ze natuurlijk niet tevreden mee. Dus ik zei: “oké graag of niet, geef dan maar terug”. Uiteindelijk dropen ze af… De man van het hotel gaf aan dat we er nog ‘goed mee weg waren gekomen’, aangezien andere gasten 10 euro af moesten staan..
 
De Riad was daarentegen echt super mooi! Grote kamers met een Marrokaans interieur, love it! Mohammed, de man die de Riad op dat moment runde, was mega gastvrij. Hij gaf ons goede tips en informeerde ons wat we konden verwachten. We kregen een sleutel van de Riad, zodat we er altijd makkelijk zelf in en uit konden. Elke keer dat we binnenkwamen vroeg hij of we zin hadden in Marrokkaanse thee met zoete hapjes. We hebben avonden met hem zitten kletsen over zijn leven, familie etc.
 
De Riad is klein en je komt niet veel andere gasten tegen. Op het dak is een terras met ligbedden en een buitendouche! Als je naar Marrakesh gaat is dit echt een hele goede optie, zeker als je kijkt naar prijs-kwaliteit. 
 
Boek Riad Zaouia 44 hier
Dezelfde avond dat we aankwamen dachten we nog even de stad te gaan verkennen. Wij zaten op loopafstand van de Souks (overdekte markt in Medina). Medina is de oude stad van Marrakesh. Gelijk ‘s avonds gaan was niet de slimste optie… rond een uur of 11 gaan de meeste souks dicht en daarmee ook een aantal poorten die straatjes aan elkaar verbinden. Daarmee maakte het het doolhof nog NET wat lastiger. Maar daarmee was het nog niet gedaan, nee het kon nog een stap erger. Locals die je vertellen dat je een bepaalde weg niet in mag omdat daar ‘een moskee zit’ of ‘de straat afgesloten is’. Puur en alleen om jou de weg te kunnen wijzen en je daarna geld af te kunnen troggelen.
GILLEND GEK WERD IK.
Met Maps.me hebben we uiteindelijk de uitgang gevonden (echt een aanrader die app!) Toen wilde ik alleen nog maar terug ‘veilig naar onze rustige Riad’. Toen we terug liepen zagen we een Marrokaanse vrouw op de grond dramatisch hard krijsen. Ze bleek aangereden te zijn door een van de 100 scooters die tegelijk door een straat rijden. Het leek wel een scène uit een film. Eerst stond er een groepje mensen bij te kijken, maar daarna liep op eens iedereen van haar weg.
Oké… sorry maar ik voelde me op dat moment ook niet bepaald geroepen om er op af te gaan. Karma zal me vast nog terug pakken daarvoor..
 
De dagen erna hebben we rustiger alles kunnen bekijken en wisten we al wat beter hoe we met de mensen om moesten gaan.
 
Leuke eettentjes:
Lemoni
Nomad
Le Jardin
Het afdingen is best leuk om te doen! Wij waren er in het laagseizoen (weinig toeristen) dus waren constant doelwit.. Daarnaast wilden verkopers vaak zo graag verkopen dat ze super snel geïrriteerd raakte, dan waren we er snel klaar mee. Mijn lieve vriend is meer timide dan ik en vind het niet altijd even makkelijk om ‘strijd’ aan te gaan, hij zou dus drie ribben minder hebben gehad aan het eind van de vakantie als ik er niet bij was geweest. Kijk dus uit als je weet dat je vatbaar bent voor dominante verkopers!
We hebben de volgende souvenirs meegenomen:
Poef
Rieten tas
Palmboom theedoek hanger
WARNING: er is mega veel dierenleed. Je ziet enorm veel katten en honden die een oog missen, mank zijn of uitgehongerd, aapjes aan een ketting etc. Niet alleen dierenleed trouwens, gewoon überhaupt veel leed. Je ziet moeders met hun kinderen op schoot slapen op straat, mannen met een geamputeerd been bedelen… etc. Wij zijn vrij gevoelig dus hadden hier veel moeite mee.
 
Omdat we niet alleen op het dakterras wilde liggen, shoppen en eten en drinken, hadden we een dagtrip geboekt. Dit werd door de Riad geregeld. Met een privéchauffeur gingen we naar een klein dorpje en op kamelen rijden. Het kameel rijden was gaaf om een keer meegemaakt te hebben, maar ik vond het toch ook wel weer zielig voor die beestjes. Daarna kwamen we bij een dorpje, daar gingen we blijkbaar een uur door de bergen lopen. Totally our thing…. NOT. Kregen we ook nog een gids (jongen van onze leeftijd) die geen andere taal kon spreken, AWKWARD.
Blij toen we weer bij het huis aankwamen waar we wat te eten kregen. We kregen traditionele Marokkaanse maaltijden, zaten op kussens en hadden een prachtig uitzicht op de bergen. Dat was top.
Voor de laatste twee nachten hadden we een luxer hotel geboekt in de ‘nieuwe stad’ van Marrakesh. Dit hotel had een groot zwembad, immens lekkere bedden en een rooftop met DJ. Dit hadden we echt enorm nodig en is ook echt een aanrader.
 
Boek Hivernage Hotel & Spa hier!
 
Boek via Booking.com met mijn persoonlijke code LIEKEV95 of klik hier en krijg 10% korting!
Video afspelen
De laatste dag gingen we nog even terug om de laatste souveniertjes te scoren. Word ik voor de lol, gewoon omdat het kan, nog even opgelicht. Maar deze was echt het ERGSTE.
 
Op voorhand had ik al gezegd dat ik GEEN henna wilde. Word ik door een vrouw benaderd, terwijl we ergens een smoothie aan het halen waren, die henna bij me wilde zetten. Dus ik geef aan dat niet te willen. Gaat ze voor me staan en zegt; but you have such beautiful eyes. I do one for free just for you. Heeft ondertussen al mijn hand gepakt en het spul erop gesmeerd.. Zegt ze erna 30 euro te willen. Goed niet wijs. Mijn vriend heeft uiteindelijk gewoon 15 euro gegeven omdat hij er vanaf wou zijn… konden namelijk geen kant op. Ik kan je vertellen dat voelt VERSCHRIKKELIJK. Ik kon het niet uitstaan dat ik dit had toegelaten, maar ze zijn zó enorm sneeky er in…
Maar zij kon er weer een week voor eten, de manier waarop kan ik nog steeds niet uitstaan.
De zenuw bij mijn oog zegt ALLES..
Dat was de druppel. Wat waren wij blij om weer naar huis te gaan. Ik was zelfs weer blij om te kunnen gaan werken, na het zien van al die armoede..
 
MUST:
Neem een massage bij Alphais Spa. Het is niet duur en echt nodig aangezien je er heel veel loopt. De masseurs zijn echt toppers, ze nemen tijd voor je en zijn mega goed in hun werk! Daarna kan je er weer even tegenaan.
 
Conclusie:
Marrakech is prachtig en zeer instawaardig! Ga bij jezelf wel na of dit een plek voor jou is. Ik heb namelijk moeite met veel prikkels en die zijn hier volop. Het is dus geen relax vakantie!
Wij waren zes dagen, dat was sowieso wel lang. Als je vier dagen gaat is het prima te overzien.

Liefs,

Lieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *